ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Βαμβάκι: εκρηκτική άνοδος τιμής

Εκρηκτική άνοδος της χρηματιστηριακής τιμής του βαμβακιού

 

Το χρηματιστήριο βάμβακος χθες έκανε limit up (άνοδος 4 δολαρίων), με νέο ρεκόρ ανόδου και κλείνοντας στην υψηλότερη τιμή των τελευταίων 4 ετών.

Τα συμβόλαια Ιουλίου έκλεισαν στα 93,21$, του Οκτωβρίου στα 91,52$ και του Δεκεμβρίου στα 90,65$ η λίμπρα.

 

Την εκρηκτική άνοδο πυροδότησαν οι ανησυχίες για την πορεία της καλλιέργειας στις ΗΠΑ (είναι η μεγαλύτερη παραγωγός βαμβακιού του πλανήτη) και σε άλλες βαμβακοπαραγωγές χώρες σε συνδυασμό με την ανοδική αγορά του βαμβακιού στην Κίνα.

Εκτός από την πρωτοφανή ξηρασία που πλήττει το Τέξας και τις θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή (το Τέξας είναι η μεγαλύτερη ζώνη βαμβακοκαλλιέργειας των ΗΠΑ) ρόλο έπαιξε και η καταιγίδα Alberto που πλήττει κύριες περιοχές βαμβακοκαλλιέργειας των ΗΠΑ (Alabama, Georgia, Tennessee κ.α) προκαλώντας πλημμύρες.

Γενικότερα, η διεθνής τιμή του βαμβακιού έχει συνεχή ανοδική πορεία από τον περασμένο Οκτώβριο και μετά, λόγω των εκτιμώμενων θεμελιωδών στοιχείων (παγκόσμια προσφορά και ζήτηση) και λόγω της διαγραμματικής χρηματιστηριακής εικόνας του (τεχνική ανάλυση).

Βαμβάκι: πορεία χρηματιστηριακής τιμής τελευταίου έτους (συμβόλαια Δεκεμβρίου 2018)

 

Προβλέψεις για το βαμβάκι το 2018

  • φέτος αναμένεται παγκοσμίως η ζήτηση να ξεπεράσει την προσφορά βαμβακιού
  • αναμένεται άνοδος της παγκόσμιας κατανάλωσης και ελαφρά μείωση κατά 1% της παγκόσμιας παραγωγής βαμβακιού
  • προβλέπεται μείωση των παγκοσμίων αποθεμάτων βαμβακιού σε χαμηλά επταετίας
  • τα αποθέματα της Κίνας σε βαμβάκι (διατηρεί περίπου τα μισά αποθέματα βαμβακιού του πλανήτη) μειώνονται για 4η συνεχόμενη χρονιά. Αναμένεται αύξηση εισαγωγών το 2018 από την Κίνα.
  • η άνοδος της τιμής του πετρελαίου ευνοεί το βαμβάκι γιατί οι ανταγωνιστικές συνθετικές ίνες γίνονται ακριβότερες

 

Εκτός από τις διεθνείς τιμές της χρηματιστηριακής και της φυσικής (δείκτης Cotlook A του Λίβερπουλ) αγοράς του βαμβακιού, τον Έλληνα βαμβακοπαραγωγό ενδιαφέρει πολύ και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Στην παρούσα φάση το ευρώ πέφτει σε σχέση με το δολάριο, κάτι πολύ θετικό για το ελληνικό βαμβάκι. Σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου είναι στο 1,16 όταν πριν 2 μήνες ήταν 1,25.

Επίσης η κακή κατάσταση στην Τουρκία και η ισοτιμία της τουρκικής λίρας (έντονη υποτίμηση το 2018) πιθανώς να επηρεάσει και το ελληνικό βαμβάκι, γιατί η τουρκική κλωστοϋφαντουργία είναι βασικός αγοραστής της ελληνικής παραγωγής.

Οι Έλληνες παραγωγοί έχουν στραφεί στην καλλιέργεια του βαμβακιού φέτος και η καλλιέργεια θα αγγίξει τα 3.000.000 στρέμματα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

Μακάρι να διατηρηθεί το θετικό κλίμα για το βαμβάκι και οι βαμβακοπαραγωγοί να απολαύσουν τιμές 55-60 λεπτά ανά κιλό για το 2018.

Φυσικά κάθε πρόβλεψη είναι επισφαλής και τα δεδομένα στα διεθνή χρηματιστήρια μπορεί να αλλάξουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Είναι πρόσφατες οι μνήμες του 2008.

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

To Top