ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Ρύζι: ψευδοσπορά για καταπολέμηση των ζιζανίων

ρύζι - ψευδοσπορά

Ψευδοσπορά στο ρύζι: πρακτικές οδηγίες για την σωστή εφαρμογή της

 

Οι δικαιούχοι καλλιεργητές που θα ενταχθούν στη δράση 10.1.07 «Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες» θα επιδοτηθούν με 21 ευρώ/στρέμμα κάθε χρόνο για μία πενταετία. Οι παραγωγοί αυτοί, δεσμεύονται να εφαρμόσουν την τεχνική της ψευδοσποράς στα αγροτεμάχια ρυζοκαλλιέργειας που θα εντάξουν.

Η ψευδοσπορά στο ρύζι περιλαμβάνει:

  • κατάκλιση του εδάφους για 5-10 μέρες τον Απρίλιο με μικρή ποσότητα νερού, περίπου ένα μήνα πριν την κανονική σπορά
  • απομάκρυνση του νερού σε αποστραγγιστικά κανάλια, ποτάμια, έλη.
  • μηχανική καταστροφή των ζιζανίων που φύτρωσαν και σπορά του ρυζιού.

 

Αναλυτικές οδηγίες ψευδοσποράς στο ρύζι

Για την αποτελεσματική εφαρμογή της καλλιεργητικής πρακτικής της ψευδοσποράς, ως μέσου αντιμετώπισης των ζιζανίων στο ρύζι, οι παραγωγοί – δικαιούχοι της δράσης 10.1.07, συνιστάται να ακολουθήσουν τις ακόλουθες οδηγίες:

1) Εφαρμογή στον ορυζώνα -που θα ακολουθηθεί ψευδοσπορά- των συνηθισμένων καλλιεργητικών πρακτικών ως προς την προετοιμασία των αγρών για σπορά (από την κατεργασία του εδάφους μέχρι την ισοπέδωση του αγρού με laser).

2) Άρδευση των αγροτεμαχίων νωρίς (περίπου από τα μέσα Απριλίου), εφαρμόζοντας τις τυπικές μεθόδους κατάκλισης με αρδευτικό νερό ύψους 2-3 εκατοστών.

Οι ποσότητες του  παροχετευμένου νερού κυμαίνονται από τα 50 mανά στρέμμα για τα βαριά εδάφη έως τα 100 m3 ανά στρέμμα για τα ελαφριά εδάφη, αντίστοιχα.

3) Το νερό κατάκλισης παραμένει στον ορυζώνα 5 – 10 ημέρες περίπου, ανάλογα με τη σύσταση του εδάφους (ελαφρά – βαριά εδάφη, αντίστοιχα). Ο χρόνος αυτός απαιτείται προκειμένου να διηθηθεί το νερό της κατάκλισης και στον αγρό να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες εδαφικής υγρασίας που υποβοηθούν τη βλάστηση των ζιζανίων (λασπωμένος αγρός).

4) Οι παραγωγοί απομακρύνουν το πλεονάζον νερό κατάκλισης μέσω της διοχέτευσής του (κλίση αγροτεμαχίων 1-2 cm ανά 100 m) σε γειτονικούς υδάτινους αποδέκτες (αποστραγγιστικές τάφροι, ποτάμια, έλη κλπ).

Στην περίπτωση διήθησης νερού προερχόμενου από γειτονικά αγροτεμάχια που δεν εφαρμόζουν την τεχνική της ψευδοσποράς, πρέπει να εκτελεστούν επιπλέον μέτρα αποστράγγισης.

Μέτρα αποστράγγισης: δημιουργία μικρών τάφρων κατά μήκος των αγροτεμαχίων, πλάτους 40 cm και βάθους 40cm με κλίση 1-2 cm ανά 100m. Με τον τρόπο αυτό, τα νερά της διήθησης θα οδηγηθούν προς τις αποστραγγιστικές τάφρους ή άλλους υδάτινους αποδέκτες.

5) Δέκα (10), περίπου, ημέρες μετά τη διήθηση του νερού κατάκλισης και την απομάκρυνση της πλεονάζουσας ποσότητας αυτού, ακολουθεί η μηχανική καταστροφή των ζιζανίων με τη χρήση φρέζας ή καλλιεργητή σε βάθος κατεργασίας εδάφους 5-8 cm, με στόχο κυρίως τον τεμαχισμό αλλά και το ξερίζωμα των ζιζανίων.

Ο παραπάνω χρόνος (10 μέρες) κρίνεται απαραίτητος προκειμένου να φυτρώσουν τα ζιζάνια και η εδαφική υγρασία του ορυζώνα να μειωθεί τόσο ώστε να επιτρέπεται η, χωρίς κίνδυνο για την εδαφική δομή, χρήση γεωργικών μηχανημάτων.

6) Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που κατά τη διάρκεια εφαρμογής της καλλιεργητικής τεχνικής της ψευδοσποράς, επικρατούν ατμοσφαιρικές συνθήκες όπως υψηλή βροχόπτωση ή/και χαμηλή για την εποχή θερμοκρασία ή/και χαμηλή ηλιοφάνεια, οι προβλεπόμενοι χρόνοι των σημείων 3) και 5) ενδέχεται να αυξηθούν.

7) Αμέσως μετά τη μηχανική καταστροφή των ζιζανίων, ο παραγωγός μπορεί να προχωρήσει στη σπορά του ρυζιού στον ορυζώνα.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

  • ΟΔΗΓΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ για την καλλιεργητική πρακτική της ψευδοσποράς στη Δράση 10.1.07 «Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες»
  • ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ: Δράση 10.1.07 «Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2020»

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

  • πρέπει να γίνεται χρήση πιστοποιημένου σπόρου ρυζιού (καθαρός από σπόρους  ζιζανίων)
  • ποικιλίες ρυζιού μεγάλου βιολογικού κύκλου είναι ακατάλληλες όταν ακολουθείται ψευδοσπορά, λόγω όψιμης σποράς
  • η ψευδοσπορά θα συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμηση του κόκκινου ρυζιού και λιγότερο σε ζιζάνια όπως η μουχρίτσα, η μοσχοκύπερη, η λεπτοχλόη, η νεραγριάδα κτλ
  • πρέπει να γίνεται βαθύ όργωμα του ορυζώνα, τουλάχιστον κάθε 2-3 χρόνια
  • τα βαριά εδάφη με υψηλή υπεδάφια στάθμη νερού (υγρά εδάφη) είναι προβληματικά για εφαρμογή ψευδοσποράς στο ρύζι

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

To Top