ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Πράσινο σκουλήκι: ένα υπερ-έντομο γεννιέται

Νέο έντομο υβρίδιο πράσινου σκουληκιού με το σκουλήκι του καλαμποκιού

Πράσινο σκουλήκι (H. armigera) στο βαμβάκι

Αυστραλοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν τη δημιουργία ενός νέου υπερεντόμου (mega-pest, υπερπαράσιτο), που είναι υβρίδιο του πράσινου σκουληκιού (Helicoverpa armigera) με το σκουλήκι του καλαμποκιού (Helicoverpa zea).

Το πράσινο σκουλήκι (Helicoverpa armigera) είναι κοσμοπολίτικο είδος που υπάρχει σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη. Είναι από τα καταστροφικότερα έντομα του πλανήτη. Κάθε χρόνο κάνει ζημιές 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περισσότερες από 100 καλλιέργειες (πολυφάγο) με σημαντικότερες καλλιέργειες βαμβάκι, καλαμπόκι, τομάτα και σόγια. Εξαπλώνεται ταχύτατα σε νέες περιοχές και αναπτύσσει πολύ γρήγορα αντοχή στα εντομοκτόνα.

Πράσινο σκουλήκι (H. armigera) στη ντομάτα

 

Το σκουλήκι του καλαμποκιού (Helicoverpa zea) είναι ιθαγενές είδος της Αμερικής προξενεί ζημιές αλλά είναι αρκετά ευκολότερη η αντιμετώπισή του και είναι εχθρός μικρότερου αριθμού καλλιεργειών.

Το σκουλήκι του καλαμποκιού (Helicoverpa zea)

 

Τα 2 έντομα έχουν εξαιρετικούς μηχανισμούς αποτοξίνωσης και ανάπτυξης ανθεκτικότητας στα εντομοκτόνα. Σε μελέτη του 2017 βρέθηκε ότι και τα δύο σκουλήκια έχουν τουλάχιστον 100 γονίδια αποτοξίνωσης περισσότερα σε σχέση με άλλα παρόμοια είδη εντόμων.

Οι Αυστραλοί ερευνητές (CSIRO) παρουσίασαν σε πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση (Hybridization and gene flow in the mega-pest lineage of moth, Helicoverpa) τον υβριδισμό των δύο αυτών εντόμων στη Βραζιλία.

Διαπιστώθηκε η γονιδιακή ροή μεταξύ των 2 σκουληκιών και η ύπαρξη όχι μόνο ενός υβριδίου αλλά πολλών βιοτύπων του υβριδίου τους, που συνυπάρχουν στους πληθυσμούς τους.

Η δημιουργία ενός νέου υπερεντόμου-υβριδίου από τα 2 αυτά σκουλήκια είναι εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη για την παγκόσμια αγροτική παραγωγή. Ένα νέο υπερέντομο που θα μπορεί να εξαπλωθεί σε όλες τις ηπείρους, να αναπτύσσει ταχύτατα αντοχή στα εντομοκτόνα και να ζημιώνει δεκάδες είδη καλλιεργειών θα αποτελούσε μεγάλη απειλή του αγροδιατροφικού κλάδου και της γεωργίας.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε έναν ακόμη εφιάλτη για τις καλλιέργειες.

Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα στην ιστοσελίδα του CSIRO.

 

Σημείωση

Η ευρεία χρήση των γενετικώς τροποποιημένων καλλιεργειών (ΓΤΟ) και η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, είναι γνωστό ότι θα δημιουργήσει υπερέντομα και υπερζιζάνια στις καλλιέργειες, που θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Έτσι λειτουργεί η φύση και η “εξέλιξη των ειδών”.

Κύριος στόχος των γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών βαμβακιού, καλαμποκιού και σόγιας (τεχνολογίας Bt – βάκιλος Θουριγγίας) είναι το πράσινο σκουλήκι και άλλα παρόμοια έντομα (λεπιδόπτερα).

Κύριες περιοχές καλλιέργειας των παραπάνω γενετικώς τροποποιημένων καλλιεργειών είναι οι ΗΠΑ, Αργεντινή, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Ινδία, Παραγουάη, Ουρουγουάη, Μεξικό, Νότια Αφρική και Αυστραλία.

Η χρήση γενετικώς τροποποιημένων καλλιεργειών μείωσε σημαντικά –αρχικά- τη χρήση εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων (μέχρι και 80%) ενώ σήμερα πλέον υπάρχουν πολλά προβλήματα ανάπτυξης ανθεκτικότητας από ζιζάνια και έντομα. Οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις των ΓΤΟ είναι υπό επιστημονική διερεύνηση.

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

To Top