ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

ΜΗΛΟΕΙΔΗ: Γεωργικές Προειδοποιήσεις

ΜΗΛΟΕΙΔΗ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ (8 ΜΑΪΟΥ 2018)

Μηλιά – Αχλαδιά – Κυδωνιά

Οι τελευταίες γεωργικές προειδοποιήσεις για τα μηλοειδή, από τα κατά τόπους Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου:

 

Εχθροί

Καρπόκαψα: 0 ψεκασμός να είναι επιμελημένος σε καρπούς και φύλλωμα.

Το καρπίδιο είναι ευαίσθητο για ̟προσβολή όταν φτάνει σε διάμετρο τα 2 εκ. και αρχίζει να χάνει το χνούδι του.

Καρπόκαψα 

Η πλειονότητα των αυγών αποτίθεται στα ψηλά κλαδιά οπότε να ληφθεί μέριμνα ώστε να καλυφθούν με επιμελημένη εφαρμογή του ψεκασμού και οι κορυφές των δένδρων.

Ο αριθμός των εφαρμογών εξαρτάται από την ένταση της προσβολή, το ιστορικό προσβολών, τον τρόπο δράσης (ωοκτόνο/προνυμφοκτόνο) και την υπολειμματική διάρκεια του επιλεχθέντος εντομοκτόνου.

Σε περίπτωση επανάληψης του ψεκασμού να προτιμηθεί εντομοκτόνο από διαφορετική ομάδα ανθεκτικότητας.

Προκειμένου να προστατευθούν τα ωφέλιμα, συνιστάται τα πυρεθρινοειδή να χρησιμοποιηθούν μόνο 1 φορά.

Η προσθήκη θερινού λαδιού στο διάλυμα του εντομοκτόνου βελτιώνει την κάλυψη, καταστέλλει την εκκόλαψη των αυγών και βοηθάει επίσης στην αντιμετώπιση των ακάρεων.

Η χρήση του λαδιού πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την ετικέτα για να αποφευχθούν προβλήματα συμβατικότητας με άλλα φυτοπροστατευτικά και φυτοτοξικότητας σε υψηλές θερμοκρασίες.

Όπου παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα από εξάρσεις δευτερογενών εχθρών όπως αφίδες, φυλλορύκτες, κοκκοειδή και τετράνυχο, να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση.

Αφίδες: έλεγχος των οπωρώνων και όπου διαπιστώνονται προσβολές χωρίς τη σημαντική παρουσία ωφελίμων εντόμων να γίνεται επέμβαση με εντομοκτόνα φιλικά προς τα ωφέλιμα.

Κόκκινος τετράνυχος: έλεγχος των οπωρώνων. Από 20 δένδρα συλλογή 5 φύλλων και εφόσον υπάρχουν πάνω από 10 ακάρεα/φύλλο τότε χρειάζεται επέμβαση.

Η συχνή χρήση πυρεθρινών εντείνει τις προσβολές τετρανύχων.

Ψύλλα αχλαδιάς: στις αχλαδιές που διαπιστώνονται μελιτώματα να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση με την καρπόκαψα.

Σέζια: το έντομο ωοτοκεί σε σχισμές, έλκη, τομές του κορμού και των βραχιόνων.

Όπου ενδημεί η σέζια, κατά την ̟περίοδο ωοτοκιών να εφαρμόζεται κατά διαστήματα κατευθυνόμενος ψεκασμός στον κορμό και τους βραχίονες µε καλή διαβροχή.

Το ασβέστωμα των κορμών και των βραχιόνων δρα απωθητικά στην εναπόθεση αυγών. Εφαρμόζεται µόνο σε δέντρα µε ξυλοποιημένο κορμό (ηλικίας άνω των δύο ετών).

 

Ασθένειες

Φουζικλάδια: κίνδυνος για πρωτογενείς και δευτερογενείς μολύνσεις, εφόσον υπάρχουν βροχοπτώσεις.

Α̟πουσία βροχών ανάγκη ̟προστασίας έχουν µόνο καλλιέργειες που έχουν εμφανίσει ήδη συµπτώματα και µόνο σε ̟περιόδους µε συνεχείς και έντονες δροσιές.

Ωίδιο: οι νεαροί καρποί και η τρυφερή βλάστηση είναι ιδιαίτερα ευπαθείς. Τυχόν επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί µε αυτήν για την καρπόκαψα.

Βακτηριακό κάψιμο: την περίοδο αυτήν όπως και το καλοκαίρι συνιστάται εβδομαδιαία επιθεώρηση του οπωρώνα και αφαίρεση των προσβεβλημένων κλαδίσκων, κλάδων και βραχιόνων, μαζί με υγιές τμήμα μήκους 20- 25cm. Πάντα να γίνεται απολύμανση των εργαλείων κλαδέματος.

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

To Top