ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Η αποφύλλωση στο βαμβάκι

bambaki apofyllosi

ΟΔΗΓΟΣ ΑΠΟΦΥΛΛΩΣΗΣ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ

 

Η χημική αποφύλλωση στο βαμβάκι είναι βασική εργασία και δεν πρέπει να την αποφεύγουν οι παραγωγοί.

Τα κλειδιά για επιτυχημένη αποφύλλωση της βαμβακοκαλλιέργειας είναι:

 • ο σωστός χρόνος αποφύλλωσης (σωστό στάδιο καλλιέργειας)
 • σωστή χρήση αποφυλλωτικών (δοσολογίας και όγκου ψεκαστικού υγρού)
 • κατάλληλες καιρικές συνθήκες εφαρμογής αποφυλλωτικών

 

Αποφυλλώνοντας την καλλιέργεια, επιταχύνουμε την συγκομιδή διασφαλίζοντας μεγάλη παραγωγή στο πρώτο χέρι (80-90% της συνολικής), οπότε:

 • μειώνουμε την έκθεση της παραγωγής στις αντίξοες φθινοπωρινές καιρικές συνθήκες
 • μειώνεται το σάπισμα καρυδιών
 • ελαχιστοποιείται η «καραμέλα»
 • συγκομίζουμε υψηλής ποιότητας βαμβάκι με λίγες ξένες ύλες και χωρίς βαμμένες ίνες
 • η μηχανοσυλλογή γίνεται ταχύτερα και χωρίς απώλειες
 • το βαμβάκι μπορεί να αποθηκευτεί χωρίς μετασυλλεκτικά προβλήματα

 

Όλα τα παραπάνω ισχύουν αν γίνει σωστή και όχι πρόωρη αποφύλλωση του βαμβακιού και οδηγούν σε αύξηση της τελικής συγκομιζόμενης παραγωγής υψηλής ποιότητας προϊόντος.

 

ΒΑΜΒΑΚΙ: ΑΠΟΦΥΛΛΩΤΙΚΑ

Το 2017 υπήρχαν εγκεκριμένα μόνο 2 αποξηραντικά (Spotlight & Kabuki) και ένα ωριμαντικό (ethephon) για την χημική αποφύλλωση του βαμβακιού.

 • Spotlight 24 EC (carfentrazone ethyl) σε δόση 12,5 ml/στρέμμα
 • Kabuki 2,5 EC (pyraflufen ethyl) σε δόση 10 ml/στρέμμα + 100 ml/στρέμμα λάδι Codacide
 • ethephon 48% (Ethrel κτλ) σε δόση 250-300 ml/στρέμμα

Χρησιμοποιείται συνδυασμός αποξηραντικού και ωριμαντικού για να μην υπάρξει αναβλάστηση του βαμβακιού.

 

Για σωστή και αποτελεσματική αποφύλλωση του βαμβακιού πρέπει:

 • ψεκασμός όταν το 60% τουλάχιστον των καρυδιών έχει ανοίξει
 • φυτά με πλούσια και πράσινη (ενεργή) φυλλική επιφάνεια
 • πλήρης διαβροχή όλων των φύλλων: καλό λούσιμο των φυτών με τουλάχιστον 50-60 λίτρα/στρέμμα ψεκαστικό διάλυμα, χρήση μπεκ τύπου ομπρέλας και χαμηλή πίεση ψεκαστικού (μέχρι 3 ατμόσφαιρες)
 • ο ψεκασμός να γίνεται κατά τις ζεστές ώρες της ημέρας (10:00-17:00) και να είναι στεγνό το φύλλωμα της καλλιέργειας
 • 3-4 μέρες μετά την αποφύλλωση να έχει ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες πάνω από 15-16 οC

 

Σε περίπτωση χαμηλών θερμοκρασιών ή πολύ αναπτυγμένης βαμβακοφυτείας, πρέπει να χρησιμοποιείται η αυξημένη δόση ethephon (Ethrel κτλ) σύμφωνα πάντα με τα αναγραφόμενα στην ετικέτα του σκευάσματος. Ποτέ δεν πρέπει να αυξάνουμε τις δόσεις των αποξηραντικών (spotlight, kabuki) γιατί δημιουργούνται εγκαύματα στα καρύδια της κορυφής.

βαμβάκι για αποφύλλωση

Με πετυχημένη αποφύλλωση, η συγκομιδή του βαμβακιού γίνεται περίπου σε δύο βδομάδες από τον ψεκασμό των αποφυλλωτικών.

Σημείωση: το  εξαιρετικό αποφυλλωτικό Finish (επηρεάζεται λιγότερο από τις χαμηλές θερμοκρασίες), ενώ πήρε κατ’ εξαίρεση έγκριση χρήσης στις 31/5/2018, για άγνωστους λόγους έγινε ανάκληση της άδειας από το Υπουργείο.

Σε άλλες χώρες υπάρχει μια τεράστια γκάμα σκευασμάτων για χρήση στην αποφύλλωση του βαμβακιού (κατάλογος για τις ΗΠΑ).

 

ΒΑΜΒΑΚΙ: ΣΩΣΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΦΥΛΛΩΣΗΣ

Ο σωστός χρόνος της αποφύλλωσης είναι το κλειδί, ώστε να μην υπάρξουν παρενέργειες όπως η καραμελοποίηση και μείωση παραγωγής που προκαλείται από πρόωρη αποφύλλωση (η “καραμέλα” προέρχεται από το άνοιγμα ανώριμων καρυδιών).

Βασικό λάθος που κάνουν πολλοί βαμβακοπαραγωγοί είναι η μαζική αποφύλλωση σε όλα τα αγροτεμάχια εντός 2-3 ημερών. Πρέπει να προσδιορίζεται ο σωστός χρόνος αποφύλλωσης για κάθε αγροτεμάχιο ξεχωριστά, σύμφωνα με όσα αναφέρονται παρακάτω. Έτσι για έναν παραγωγό με πολλά βαμβακοχώραφα, μπορεί να ξεκινά η αποφύλλωση στα πρώιμα βαμβάκια πχ 15 Σεπτεμβρίου και να ολοκληρώνεται στα όψιμα μετά από 15-20 μέρες (πχ 5 Οκτωβρίου).

 

Ο σωστός χρόνος της αποφύλλωσης μπορεί να προσδιοριστεί με πολλούς τρόπους.

Δύο εύκολοι τρόποι:

1ος τρόπος: ο γενικός κανόνας για αποφύλλωση είναι όταν έχει ανοίξει το 60% των καρυδιών. Επειδή ο παραγωγός συνήθως υπερεκτιμά ή υποεκτιμά το ποσοστό ανοίγματος, πρέπει να μπει στο χωράφι (σε πολλά σημεία, τουλάχιστον 10) και να μετρήσει πόσα καρύδια υπάρχουν συνολικά σε ένα μέτρο φυτείας, και πόσα από αυτά είναι ανοιχτά.

2ος τρόπος: η καλύτερη πρακτική για να προσδιορίσουμε αν η βαμβακοφυτεία είναι έτοιμη για αποφύλλωση, είναι με τον προσδιορισμό του αριθμού γονάτων πάνω από το ραγισμένο καρύδι (σε κάθε χωράφι ξεχωριστά). Υπάρχει πάντα μόνο ένα ραγισμένο (μισάνοιχτο) καρύδι 1ης θέσης, στο φυτό. Όταν αυτό απέχει 4-5 γόνατα από το τελευταίο συγκομίσιμο καρύδι της κορυφής, τότε είναι ο σωστός χρόνος για αποφύλλωση.

Στην παρακάτω εικόνα, φαίνεται το σωστό στάδιο για αποφύλλωση.

bambaki stadio apofyllosis

Βαμβάκι: σωστό στάδιο αποφύλλωσης (το καρύδι 1 είναι το τελευταίο συγκομίσιμο)

 

Όσο η εβδομαδιαία πρόγνωση καιρού δείχνει καλές θερμοκρασίες για αποφύλλωση, ο παραγωγός πρέπει να είναι υπομονετικός και να μην βιαστεί να αποφυλλώσει, παρά μόνο στο σωστό στάδιο, όπως αυτό περιγράφηκε παραπάνω.

Αν όμως υπάρχει πρόβλεψη για μόνιμη πτώση της θερμοκρασίας, καλύτερα να γίνει αποφύλλωση νωρίτερα από το σωστό στάδιο (θα υπάρξει μία μικρή μείωση παραγωγής 3-5%), ώστε να διασφαλιστούν 2-3 ζεστές μέρες μετά τον ψεκασμό, για να δουλέψουν ικανοποιητικά τα αποφυλλωτικά.

 

ΑΠΟΦΥΛΛΩΣΗ ΣΕ ΟΨΙΜΟ ΒΑΜΒΑΚΙ

Αν για κάποιο λόγο το βαμβάκι είναι όψιμο και δεν ανοίγει αρχές Οκτωβρίου (όψιμη σπορά ή επανασπορά, πολύ όψιμη ποικιλία, υγρό χωράφι, υπερβολική ή όψιμη αζωτούχος λίπανση, όψιμο πότισμα το Σεπτέμβριο κτλ) μπορεί να γίνει μισή δόση ethephon ακόμη και όταν το άνοιγμα είναι μόνο 10-20% ώστε να βοηθήσουμε το άνοιγμα. Στη συνέχεια όταν ανοίξει το 40-50% των καρυδιών, γίνεται αποφύλλωση. Είναι προτιμότερο να δημιουργηθεί κάποιο ποσοστό «καραμέλας» αλλά να γίνει συγκομιδή νωρίτερα, παρά να ρισκάρουμε συγκομιδή αργά το χειμώνα (υψηλότερη απώλεια παραγωγής).

 

Βαθμός ωριμότητας καρυδιών βαμβακιού

Ορισμένοι βασίζονται στην ωριμότητα των καρυδιών του βαμβακιού για να αποφυλλώσουν, αν και υπάρχουν οι δύο απλές μέθοδοι προσδιορισμού του σωστού χρόνου αποφύλλωσης, που προαναφέρθηκαν.

Με τη συγκεκριμένη μέθοδο, ελέγχονται κόβοντας με μαχαίρι τα καρύδια της κορυφής (από τα 4-5 γόνατα της κορυφής του φυτού), σε διάφορα σημεία (τουλάχιστον 10) του βαμβακοχώραφου.

 

bambaki karydi anorimo orimo

 

Κατά την αποφύλλωση του βαμβακιού, θα πρέπει τουλάχιστον το 70-75 % των καρυδιών να είναι ώριμα. Αυτά αναγνωρίζονται γιατί κόβονται δύσκολα με μαχαίρι (είναι ξυλώδη), παρατηρείται τράβηγμα των ινών και παραμονή τους στο μαχαίρι και οι σπόροι του καρυδιού είναι καφέ (όχι ζελατινώδεις).

 

bambaki karydia orima

Βαμβάκι: Αριστερά 2 ώριμα καρύδια – Δεξιά ανώριμο καρύδι

 

ΒΑΜΒΑΚΙ: ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

Με πετυχημένη αποφύλλωση, η συγκομιδή του βαμβακιού γίνεται περίπου σε 10-14 μέρες.

Το έδαφος πρέπει να είναι στεγνό για να μην προκληθεί μεγάλη συμπίεση του χωραφιού από τη βαμβακοσυλλεκτική μηχανή και η συγκομιδή πρέπει να γίνεται μετά τις 10 το πρωί και μέχρι τη δύση (λέμε τώρα).

Χρήση μηχανής τύπου στρίπερ (stripper), προκαλεί μεγάλη υποβάθμιση του βαμβακιού και υψηλό ποσοστό ξένων υλών (μέχρι 25% ξένες ύλες) και ο παραγωγός κινδυνεύει να χάσει την συνδεδεμένη επιδότηση βάμβακος.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια στον Αναλυτικό Οδηγό Βαμβακοκαλλιέργειας και για την αποφύλλωση στο 2018 Mid‐South Cotton Defoliation Guide

 

– Η χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας. Τα στοιχεία που αναφέρονται στην ιστοσελίδα έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τις αναγραφόμενες, επί της ετικέτας, οδηγίες χρήσεως. Ο καλλιεργητής πρέπει να απευθύνεται πάντα στους τοπικούς γεωπόνους που έχουν ειδική γνώση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

To Top