ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Αμπέλι: Τεχνικό Δελτίο Φυτοπροστασίας

ΑΜΠΕΛΙ: συνδυασμένοι ψεκασμοί για περονόσπορο, ωίδιο και θρίπα

 

ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ (17 ΜΑΪΟΥ 2018)

Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας

Βλαστικό στάδιο αμπελιών

Η ανθοφορία στο αμπέλι ξεκίνησε σε πρώιμες περιοχές και ποικιλίες. Αναμένεται στις όψιμες περιοχές οι οποίες βρίσκονται στο βλαστικό στάδιο του μούρου. Το στάδιο αυτό είναι ευαίσθητο σε προσβολές από μυκητολογικές ασθένειες.

  • Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον περονόσπορο και το ωίδιο
  • Αμπέλια με ασθένειες τα προηγούμενα χρόνια να προσεχθούν ιδιαίτερα

 

Αμπέλι: Περονόσπορος

Οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του περονόσπορου είναι θερμοκρασίες 20-25οC, παρατεταμένες βροχοπτώσεις, υψηλή σχετική υγρασία και περιορισμένη ηλιοφάνεια.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να ελέγχουν τα αμπέλια τους συστηματικά για τυχόν προσβολές από τον μύκητα (χαρακτηριστικές εξανθίσεις στην κάτω επιφάνεια και κηλίδες λαδιού στην πάνω επιφάνεια των φύλλων). Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ψεκάσουν άμεσα με ένα κατάλληλο φυτοπροστατευτικό προϊόν.

Αμπέλι – Περονόσπορος

Σε κάθε περίπτωσή να εφαρμόζεται την περίοδο αυτή το προληπτικό πρόγραμμα ψεκασμών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπτώματα εμφανίζονται απότομα κατευθείαν στον βότρυ (τσαμπί), δίνοντάς του ελαφρώς καμένη όψη. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε περιοχές όπου η ανάπτυξη της ασθένειας ευνοείται, οπότε οι παραγωγοί θα πρέπει να προβαίνουν σε προληπτικούς ψεκασμούς.

Επισημαίνουμε ότι θα πρέπει να γίνεται εναλλαγή φυτοπροστατευτικών προϊόντων με διαφορετικό τρόπο δράσης για την αποφυγή ανθεκτικότητας του μύκητα.

 

Αμπέλι: Ωίδιο

Το ωίδιο θεωρείται από τις πιο σοβαρές ασθένειες για τα αμπέλια της περιοχής. Το βλαστικό
στάδιο είναι ευαίσθητο σε προσβολές και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα.

Συνιστάται συνεχής έλεγχος των αμπελιών και επέμβαση με κατάλληλα ωιδιοκτόνα, ιδιαίτερα σε
περιοχές όπου η ασθένεια εμφανίζεται κάθε χρόνο.

Η επανάληψη των ψεκασμών εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, την ποικιλία και την περιοχή. Και στην περίπτωση του ωιδίου, θα πρέπει να γίνεται χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων από διαφορετικές ομάδες, προς αποφυγήν ανθεκτικότητας.

Μπορεί να γίνει συνδυασμένη καταπολέμησης ωιδίου και περονοσπόρου.

Στην ανάσχεσή των ασθενειών βοηθούν ο καλός αερισμός των πρέμνων με κατάλληλο κλάδεμα και η μείωση της υγρασίας στο εσωτερικό τους.

 

Αμπέλι: Ψευδόκοκκος

Σε αμπέλια που εμφανίζουν προσβολές από ψευδόκοκκο να γίνει καταπολέμηση του εντόμου με ένα κατάλληλο εντομοκτόνο. Να γίνει καλό λούσιμο των πρέμνων ιδιαίτερα σε αμπέλια όπου το πρόβλημα ήταν έντονο την προηγούμενη χρονιά.

 

Αμπέλι: Θρίπας

Συνιστάται στους παραγωγούς να ελέγχουν τα αμπέλια τους για την παρουσία του εντόμου με χρωματικές παγίδες ή με ελαφρό τίναγμα των βλαστών σε λευκό χαρτί.

Επειδή ο θρίπας έχει μεγάλο κύκλο ξενιστών καλό θα είναι οι παραγωγοί να καταστρέφουν τα χόρτα μέσα και γύρω από τα αμπέλια τους.

Οι ζημιές που γίνονται κατά την ανθοφορία, φαίνονται κατά την ωρίμανση με τις χαρακτηριστικές εσχαρώσεις στις ρώγες, γεγονός που μειώνει την εμπορική αξία των σταφυλιών.

Οι παραγωγοί που διαπιστώνουν προσβολές θα πρέπει να ψεκάσουν τα αμπέλια τους με ένα κατάλληλο εγκεκριμένο φυτοπροστατευτικό προϊόν για την αντιμετώπιση του θρίπα:

  1. στην πλήρη ανθοφορία και
  2. στο τέλος της ανθοφορίας προς καρπόδεση

 

Αμπέλι: Ευδεμίδα

Η Ά πτήση του εντόμου δείχνει, σύμφωνα με το δίκτυο φερομονικών παγίδων, να βαίνει προς το τέλος  της. Δεν συνιστάται ψεκασμός σε αυτή τη γενιά.

 

Ολόκληρο το Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων για το Αμπέλι

 

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

To Top